Thursday, December 9, 2010

Shahnaz Cooper

Mrs.Shahnaz Daud Cooper
she'll be going back to UK for good.
Selamat pengantin baru.
You are now one of the Coopers.
Heh. Congrats!! -You're Welcome!! F U
hahahahaha...

Before she flies back to UK, she requested to make a video clip togther2.
Like 'cool' and 'best' she said
Unfortunately this Mrs.Cooper couldn't make it.
So we all proceed je lah.

the Video is still in progress.
Mr.Director Hadi Koh not edit yet - Anymore haha
Will be posted soon okay Mrs.Cooper.


p/s: Mr.Martin Cooper, please take care of her. She has nobody down there. We will be visiting you guys one day. InsyaAllah. =) sediakan shelter and food!!! heh

this entry has already been posted earlier. I have altered and changed the language few minutes after it had been posted with direct translation. All these for Mr. and Mrs.Cooper. kah kah kah... akutakutsimartintakpahambm

Kerja 2011


Alhamdulillah. Rezeki datang mencurah2. Result belum release dah ada interview untuk kerja and dapat plak tu. Rezeki Allah bagi. Alhamdulillah.

Mr.Ezarul from CIMB called untuk panggil interview. Mula-mula dia buat interview dalam phone. Setelah berpuas hati dia panggil untuk real interview kt Menara CIMB.

30th November: Interview
1st December: Got the offer
3rd January: Report day

Alhamdulillah. Perjalanan yang sgt smooth. Walaupun 1st time interview tapi aku langgar je.
Post: Executive Officer. Credit Analyst.

Natrah

Kegembiraan mendapat result yang sangat cemerlang diteruskan lagi dengan beraktiviti menonton teater Natrah.

Pada mulanya memang takde idea langsung apa, siapa itu Natrah. Bila dh tgk baru tau sejarah. Hehe. (Balik google kisah Natrah buat some readings on her)

Overall Natrah musim 2 ni sgt terbaik. Tak bole compare sangat sebab 1st season tak pergi tgk. Tapi semua pelakon buat yang terbaik. EF you did a very good job!

Sedikit paparan gambar mengenai Natrah atau nama belandanya Maria Bertha Hertogh.

Teater Natrah

Natrah sewaktu kecil. Dijaga oleh ibu angkatnya Mak Aminah di Kemaman Terengganu.

Natrah diSingapura. Natrah dikahwinkan dengan Mansur Adabi.

Natrah dan masyarakat Melayu Singapura.

Natrah

Pemberontakan masyarakat Singapura terhadap Belanda

Natrah telah meninggal pada tahun 2009 di Belanda

p/s: pergi nonton bersama jiyyah, baby and Maria (bukan Natrah). thanks Maria for the treat. Belanja semperna Grad. heho

Final Result


Final result dah released Isnin lepas tepat jam 4pm. Berdebar gila duk tunggu result release sbb dah final sem, final year, buatnya failed tak pasal kene repeat. Heh

Alhamdulillah result kali ni sangatlah ok. Sepanjang mendambakan diri dibumi UIA, ni lah result yang paling terbaik dalam sejarah. Dean's List!! Alhamdulillah.


Doakan yang terbaik selepas ini. Ameen

Thursday, November 18, 2010

Santapan Rohani


:::[ Hari KEHANCURAN ]:::

by Islam Itu Agamaku on Friday, November 5, 2010 at 11:31pm

Gambaran Hari Qiamat

Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

- Pemimpin yang adil.

- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

Sedekah/amal jariahnya.

Doa anak²nya yang soleh.

Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

sumber: Amar Sufi

Tuesday, November 16, 2010

Final


Final Paper
Final Day
Final Semester
Final Year


Mengapakah kau begitu sukar?
Paper last td susah mcm haram!!!

terimakasih
'Issues in Islamic Economics'

Thursday, November 11, 2010

Stucked


aku dh stucked depan lappy ni for almost 4 hours...
kerja tak jalan2... nak study malas gila babas...
4tahun belajar dan ini adalah paper yang terakhir...
gap maha lama...aku dh jadi malas...
rasa nk keluar lepak plowkkkk... damnnnnn!!!!

Momentum

Arghhh... Another 1 more paper left... I've lost my momentum... 14days gap drives me crazy... it makes me feel so damn free (walaupun) ... Please God, give me back the momentum... I haven't started anything yet since the day I finished my previous paper last week... What should I do??? Hoping for miracles to come??? hmmmmmmmm...



p/s: Imal please get ur ass up out from here. Go find your book and study... erghhhh

Life Goes On


All Have Been Said
Nothing Is Left Behind
And I Know That Is Certain
… …
After All
Life Goes On

Believe Me
You Are One Of My Treasured Memory
Among The Best Thing Happened In My Life
… …
After All
Life Goes On

Happiness And Sadness
Your Laugh And Your Cry
You Have Been The One For Me
… …
After All
Life Goes On

Sunday, November 7, 2010

pre-independence

4 papers - DOne!! another 1 left...

its on 15th Nov...

i have +- 14 days gap for that paper.

The last day and final paper. heho!!!

Thursday, October 21, 2010

I Miss You


“To be your friend was all I ever wanted; to be your lover was all I ever dreamed.”

The Final

At last... I found u...
Now I am standing in front of you...
Look at you from top to bottom...
I've been looking for your for years (4+0.5)...
How can you be so difficult to reach??... sigh

Final exam is just around the corner...

The tension has become part of me when the final is approaching...
Now i am hibernating myself at the library alone...
Surrounded by the foreigners...



danngggg!!!! kepala sangat buntu... jam menunjukkan pukul 7mlm. I have to stop study. Kalau aku teruskan jugak, aku bole jadi gila. And yes final drives me Crazyy... daymnn...

To make this entry become more cheerful (wth), let me show you my final exam timetable.

27th Oct - International Marketing
28th Oct - Contemporary Economic Thought and Policy
31st Oct - History of Islamic Economic and Thought
01st Nov - Objective of Shariah
15th Nov - Issues in Islamic Economics



p/s: MSA be nice to me...please...!!!

zzz..Zzz..

Mixed up feelings... moody... exhausted... mental blocked... stressed... all these can be eliminated with... a simple hello from you!!!

Mr.Asshole

I think I don't have to talk much about this unbelievable-weird-funny-act of my asshole (refers to KS). He just found his new interest: BLOGGING (since he is now officially unemployed). So below are some criticism of his new-baby-lame blog that need to be criticized. hahaha.. enjoyy!!!!!!!

presenting "a twist in my story" with tag line "a lil bit of my twisted life" -BIG WTF!!


fyi he loves reading blog with full english. (malay+english=rojak) is big No No!!


he claims himself as a fucking straight guy?? its so doubtful!!
i know him better than u do!!



'me'?? dude that is so adik-adik!! hahaha

and this is my asshole!!! hahaha

p/s: amacam??? bestt?????

Monday, October 18, 2010

M.S.A

i know that is certain.
nothing can change it.
decision has been made.
no one can influence you.
i have to accept it.
but please bear in mind.
i don't want to lose you.
no matter what happen.
you are always be in my heart.
Forever!

M.S.A you have been the one for me.

imy 143

p.s: i miss the old you yet i'm looking forward to see the new you.
(with mind and paradigm changed)

Tuesday, October 12, 2010

Stoo-pee-doh

stupid+not matured+childish


that's me at the moment

Monday, October 11, 2010

Relieved

Relieved + thanks =)



not everybody can give the same treatment.

Monday, October 4, 2010

Happy birthday Imal Part 2

a day after kakude's engagement!...


Dah lambat nak update tapi nak update gak! hahahaha... thanks kamu semua diatas so-called suprise birthday party. Malas nk hampakan semua orang yang dah bersiap bagai. Lalu terpaksa cancel dinner KDBM untuk sambut birthday party!

credit to Ateh guna kuasa memujuk+menipu!! aku still tuntut... mampos!!!!!



Thanks to Kakude, Ateh, Mas, Anis, Aiman, Shaira, Syukri and Eddy. Thanks for the surprise birthday party. Thanks for the perfume juga!


Thanks Nuts 'n' Milk =D

Monday, September 27, 2010

Sorry

It wasn't my intention to complicate things. Idk why on earth I did that. Well I'm truly sorry.

Sunday, September 26, 2010

Be Mean!!

If this is actually the way for you to say 'No', I honestly think that is not gonna be the best one.

Be mean!!

cause I believe that would be the easiest way for you to handle it.

Selamat Bertunang

Nisa Shukor
&
Wan Nasrul Hadi




... engaged ...
25th September 2010

Tuesday, September 21, 2010

Happy 24th Birthday

Last year birthday memang best. Disebabkan birthday aku, lantas satu Malaysia cuti. Siap semua Muslim duk sambut sekali dengan ketupat, rendang dan lain-lain. Kira power aaa aku ni. Hahahaha!

20.09.2009 = 1 Syawal

Mudah ek. Org duk wish raya ngn birthday sekali. Jimat!!

This year Birthday pun Alhamdulillah. Teman2 rapat ajak makan-makan dan lepak (padahal aku yang paksa lepak..haha). Thanks Farah and Sarah beli brownies.

And... 1st birthday present diberi oleh Cik Maria. Terima Kasih banyak2. Tak sangka naaaaaahhh...

Dapat Jam Tangan Fossil seketul! =D


Sweet gila Farah and Sarah. Sanggup pegi Barbarilos beli brownies bawak dtg NZ. haha.


Muka bangga!!

Thanks gak kat Gaja (Najiyyah Aris) yg baru touch down dr Caira duk visit and beraya di London and Egypt. Dan juga Borhan yg duk teman aku pegi amik Gaja kt KLIA.

p.s: Happy Birthday juga kepada:
Farid Anuar 24th bday(best friend)
Kak Hafiz Kamal 30++th bday (cousin)
Syiqeen Mahmood 24th bday (childhood friend)
Baby Amsyar Iman - 1st bday (Nuar's)
Baby Mu'iz - 1st bday (Maisyarah's)

Raya Lagi

Kali ini kami beraya disinggahsana Nurin Qasrina Rawyani. Aktiviti raya yg wajib saban tahun. Lain pula kali ini, dibuat siang hari. Kebiasaanya malam, dapat main mercunn!!!! Anyway we had fun!! Seronok dpt gather kawan2 semua. =D



p.s: sangat suka budak2 ini. sbb dorg Gila!!!

Monday, September 20, 2010

Open House Syawal 2010

Open House Syawal 2010. Terima kasih atas kunjungan anda semua!
Yang tak kunjung tiba, tidak mengapa, next year sila datang... hahaha..

Happy Eid Mubarak
May God Bless


Ashwad and my family


KDBM Juniors - Zaaba, Mazru and Jasmin


Loved ones!!! Nuts and Milk - Khairi, Mas, Nisa, Eddy, Aiman, Anis, Syukri and Shaira


UIAM BECS - Dott, Imal, Elyn and Omar


Beloved Victorians - Wai Yee, Dylan and Fauziana


UIAM Brothers. Deen, Hafiz, Safwan and friends


Beloved childhood friends - Aca, Aini, Sheeda, Nurin and An


My Angels - Farah, Imal and Sarah (tiada dlm gmbr Naj)



Gilass - Ejay, Syapa, hazeman, Ajie, Hafidz and Min

Otai Tasik. haha - Aufa, Shihan, Pijan, Acap and Aqib

The rest yang tidak sempat bergambar: Madia (VI), Syikin (VI) and the gang, Sarah (Tasik), Asha (Tasik) and tunang, Farlisa (UIAM) and friend, Hadi Koh, Along, Kak Dira and the rest (ingt aku update later). Thanks again! God Bless!!!!

Eid Mubarak 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin